VOORJAARS-tips

  • Voor sommige types ondergrond kan het nuttig zijn om het gazon in de lente aan te walsen. Doe dit nooit met een trilplaat of zware wals, maar wel met een handgetrokken gazonrol van 40 à 75 kg. Voor grotere tuinen is het ‘spoor-naast-spoor’-aanrijden met een zitmaaier op gazonbanden ook een mogelijkheid. Niet aanrollen als de grond nog nat of drassig is.
  • Let op de zuurtegraad (pH-waarde/kalksituatie) van de grond: deze bepaalt of het al dan niet aangewezen is om nog te bekalken. De kalksituatie (pH) is erg belangrijk want deze bepaalt in grote mate de efficientie (opneembaarheid) van aanwezige of later toe te dienen meststoffen. Mogelijkheden om de pH te achterhalen zijn bijvoorbeeld de beschikbare doe-het-zelf-kits van tuincentra ofwel – professioneel, mét uitgebreid advies – grondstalen nemen en deze laten ontleden door een gekend bodemontledingslabo. “Meten is weten”. Indien de meting een pH-waarde aangeeft van rond de 6 (5,5 à 6,5) zit u goed. Hier kan een onderhoudsbekalking van 8 kg/100m² volstaan. Bij een uitslag pH boven de 7: géén kalk strooien. Uitslag pH lager dan 5,5: 10 à 12 kg kalk per 100m² strooien. (kan tot half april) U moet geen wonderen verwachten van kalk, en zeker niet op korte termijn. pH-verbetering (en grondverbetering in het algemeen) zijn processen over langere termijn (meerdere jaren meestal), maar indien problemen pak je ze best wel onmiddellijk aan om het tij toch al wat te keren. 
  • De grasmaaier: het wordt nu stilaan tijd om de grasmaaier – ongeacht het type – op punt te (laten) stellen. Het meest essentieel zijn scherpe, goed geslepen messen. Let op: het slijpen van een klassiek cirkelmaaier-mes doe je toch best niet zelf. Een niet-perfect uitgebalanceerd mes veroorzaakt trilling, rechtstreeks op kruk- of aandrijfas van de machine; dit is altijd schadelijk (vaak onherstelbaar) voor de motor. Robotmaaiers hebben intussen hun verdiende plek veroverd, ze doen alles wat ze moeten doen, u hebt er geen omkijken naar. FOUT: wat een maairobot NIET doet, is zichzelf onderhouden of zijn mesjes vervangen. Doe dat nu, zodat je weer een heel jaar zorgeloos kunt genieten van uw perfecte gazon!
Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on FacebookPin on PinterestShare on Google+
Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on FacebookPin on PinterestShare on Google+