WINTER tips en aanbevelingen

 

 • Over een bevroren of aangerijmd grasveld loop je best niet: de grassprieten zijn dan erg bros en zullen grotendeels afbreken. Dit geeft nadien vergeelde schadeplekken, welke in het voorjaar maar traag herstellen.
 • Zuurtegraad of PH-waarde van de ondergrond: wél of juist niet bekalken?? De zuurtegraad is een belangrijk gegeven, vooral betreffende een zo optimaal en efficient mogelijke opname van meststoffen welke in het groeiseizoen aan het gazon gegeven  worden; ook aangaande mosgroei is de zuurtegraad een belangrijke factor. Neem een grondstaal ter ontleding. Een eenvoudige meting (naar zuurtegraad) kunt u zelf doen (kitjes verkrijgbaar in tuincentrum) ofwel laat u een totaal-analyse doen door een ontledingsbedrijf. Meten = weten, en een meting is in feite de enige betrouwbare basis om pro-actief het nodige en -vooral- het juiste te doen.
  • Indien de meting wijst op een PH-waarde tussen 5,5 en 6,5 is het goed. Omdat er van nature altijd een zekere verzuring plaatsvindt, kan een onderhoudsbekalking volstaan. Hiervoor is plm. 8 kg kalk per 100 m² voldoende, uitgaande van kalk met een ZuurBindende Waarde (ZBW op de verpakking) van rond de 49%.
  • Als een PH van boven de 7 werd vastgesteld hoeft er niet bekalkt te worden.
  • Bij een zuurtegraad of PH onder de 5,5 dient er 12 à 15 kg kalk per 100 m² toegediend te worden.
   • Verwacht alleszins geen wonderen van kalk, en zeker niet onmiddellijk: zuurtegraadverbetering is een proces over langere termijn (meerdere jaren), maar hoe eerder je eraan begint hoe eerder je resultaat zult hebben.
 • De grasmaaier: het is nu het moment om uw grasmaaier, ongeacht het type, op punt te (laten) stellen voor het komende seizoen. Goed geslepen, scherpe messen zijn essentieel voor een degelijk gemaaid gazon met een mooi maaibeeld.
  • Slijpen van het mes doe je vooral best NIET zelf, het demonteren om het binnen te brengen naar een vakman. Een niet-perfect uitgebalanceerd maaimes veroorzaakt trilling, rechtstreeks op de krukas, aandrijfmechanisme of de hele machine. Vaak is verdere onherstelbare schade het gevolg.
  • Mogelijk is uw grasmaaier toe aan een algemeen nazicht of groter onderhoud: stel dit niet uit en zorg dat je “maai-paraat” bent tegen 2de helft maart ! We hopen toch allemaal op een vroege lente, of niet???
Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on FacebookPin on PinterestShare on Google+
Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on FacebookPin on PinterestShare on Google+