WINTER-tips en aanbevelingen

  • Afgevallen bladeren en eventueel achtergebleven maaisel e.d. dienen van het gazon verwijderd te worden. Het gras verstikt hieronder en het heeft in de winter te weinig groeikracht om hiervan te herstellen: beter voorkomen dus.
  • Het gras is bevroren of wit aangerijmd? Best niet over het gras lopen: bevroren grassprieten zijn veel brosser en zullen makkelijk afbreken door er op te lopen. Dit kan nadien schadeplekken of vergeelde voetstappen opleveren welke in het voorjaar soms maar traag herstellen.
  • Let op de zuurtegraad (pH-waarde/kalksituatie) van de grond: deze bepaalt of het al dan niet aangewezen is om in de (late) winter te bekalken. De kalksituatie (pH) is erg belangrijk want deze bepaalt in grote mate de efficientie (opneembaarheid) van aanwezige of later toe te dienen voedingsstoffen. Mogelijkheden om de pH te achterhalen zijn bijvoorbeeld de beschikbare doe-het-zelf-kits van tuincentra ofwel – professioneel, mét uitgebreid advies – grondstalen laten nemen en een ontleding hiervan laten doen via een gekend privaat of openbaar bodemontledingsbedrijf. “Meten is weten”. Indien de meting een pH-waarde aangeeft van rond de 6 (5,5 à 6,5) zit u goed. Hier kan een onderhoudsbekalking van 8 kg/100m² volstaan. Bij een uitslag pH boven de 7: géén kalk strooien. Uitslag pH lager dan 5,5: 12 à 15 kg kalk strooien vanaf begin februari, indien geen vorst of sneeuw. U moet geen wonderen verwachten van kalk, en zeker niet op korte termijn. pH-verbetering (en grondverbetering in het algemeen) zijn processen over langere termijn (meerdere jaren meestal), maar indien problemen pak je ze best wel onmiddellijk aan om het tij toch al wat te keren. 
  • De grasmaaier: het winterseizoen is het beste moment om de grasmaaier – ongeacht het type – op punt te (laten) stellen. Het meest essentieel zijn scherpe, goed geslepen messen. Let op: het slijpen van een klassiek cirkelmaaier-mes doe je toch best niet zelf. Een niet-perfect uitgebalanceerd mes veroorzaakt trilling, rechtstreeks op kruk- of aandrijfas van de machine; dit is altijd schadelijk (vaak onherstelbaar) voor de motor. Robotmaaiers hebben intussen hun verdiende plek veroverd, ze doen alles wat ze moeten doen, u hebt er geen omkijken naar. FOUT: wat een maairobot NIET doet, is zichzelf onderhouden of zijn mesjes vervangen. Doe dat nu, of bestel al zeker het nodige zodat je volgend jaar zonder zorgen weer volop kunt genieten van uw perfecte gazon!
Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on FacebookPin on PinterestShare on Google+
Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on FacebookPin on PinterestShare on Google+